Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 1/2 szklanki mirinu
  • 1/2 szklanki cukru - ok. 100g
  • 1 szklanka wody
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w plasterki)
  • 1 kawałek imbiru (około 3-4 cm, pokrojony w plasterki)
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu (opcjonalnie)
  • 1-2 szczypce świeżej kolendry lub szczypiorku (opcjonalnie)
  • Nori

 

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  2. W garnku wymieszaj wodę, mirin, cukier i ocet ryżowy. Doprowadź do wrzenia. Ostudź i dodaj sos sojowy.
  3. Na dno litrowego słoika dajemy plasterki czosnku i imbiru.
  4. Układaj warstwami ogó Dodaj prażony sezam, kilka ziaren pieprzu i pocięte nori.
  5. Zalej ogórki ostudzoną marynatą shoyu tare.
  6. Zakręć słoik i odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Gotowe po 1-2 dniach.
  7. Jeśli chcesz zamarynować ogórki „na szybko” to zalewę robimy z równych proporcji octu, wody, sosu rybnego i cukru. Po 2h warzywa są gotowe do spożycia.

 

Jak przygotować ogórki na przetwory?

Jak przygotować ogórki na przetwory, aby cieszyć się ich smakiem i jakością przez całą zimę? Zaczynamy od wybrania ogórków. Powinny być świeże, twarde i zdrowe, a najlepiej kupić je prosto od rolnika. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich cały brud. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie na około 2 godziny. Pomaga to utrzymać ich jędrność podczas marynowania lub fermentowania. Kolejną ważną rzeczą jest wybór i przygotowanie słoików. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć na przykład w zmywarce. Aby przetwory się nie zepsuły, słoiki muszą zostać odpowiednio zawekowane. Jeśli używasz słoików Weck, zamknij je za pomocą gumowej uszczelki i metalowych klipsów. Przechodzimy do pasteryzowania. Zabezpieczamy dno garnka, wkładamy słoiki i wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do wieczek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 7-10 minut. Przetwory zostawiamy do przestygnięcia, a następnie odkładamy w chłodne i zacienione miejsce.

Przepis autorstwa - Dawid Jedynak